Tuesday, November 18, 2014

Fii bine cu tine şi copilul tău va fi bine cu el

Acum ceva vreme (acum vreo 2 ani şi mai bine), citeam un articol scris de Sabina (articolul aici) care se numea, îmi amintesc bine: "Când mama nu e bine, nimeni nu e bine!" Nu mai ştiu cum am dat de acel articol atunci, dar ştiu că nu-mi spunea mare lucru. Adică înţelegeam şi empatizam cu ce trăia Sabina, însă nu simţeam în mine lucrurile acelea.

După o vreme, după ce am avut şi eu un eveniment medical neplăcut (despre care v-am povestit atunci aici şi aici) am căutat din nou articolul Sabinei şi l-am recitit. Se potrivea mănuşă! Pentru că şi eu, ca şi ea, trăisem starea de "mami bolnavă", boala, recuperarea la pat, neputinţa de a-ţi vedea copiii îngrijiţi, chiar şi temporar, de altcineva, neputinţa de a te ocupa de ei, trăisem disperarea de a vedea că atunci când eu nu eram bine, nici ei, copiii şi restul celor din casă, nu erau bine.

Din această perspectivă m-am bucurat să aflu că la începutul lunii decembrie, Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei (I.S.T.T.) va organiza o conferinţă exact cu această tematică: "Fii bine cu tine şi copilul tău va fi bine cu el". 

Evenimentul "Fii bine cu tine" se află la cea de-a doua ediţie şi va avea loc pe 7 decembrie 2014, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti. Sunt invitaţi să participe părinţi şi cei care se pregătesc să devină părinţi preocupaţi de prevenirea experienţelor traumatice, de creşterea capacităţilor de a se descurca cu situaţiile provocatoare şi de dorinţa de a aduce un plus de calitate vieţii lor de familie. 
Una dintre cele mai importante misiuni ale I.S.T.T. este prevenţia suferinţei psihice şi fizice ca rezultat al experienţelor înalt stresante sau traumatizante. Studiile din domeniul sănătăţii şi psihologiei arată că familia este locul în care suferinţa este trăită cel mai intens, dar in acelasi timp este şi cel mai important loc de ameliorare şi vindecare.
De aceea, conferinţa „Fii Bine cu Tine și Copilul Tău va Fi Bine cu El!” vine în sprijinul mamelor şi taţilor, dar şi a celor care doresc să devină părinţi cu experienţe, idei, tehnici şi strategii de prevenţie şi reparaţie a efectelor vizibile şi mai puţin vizibile ale experienţelor dureroase (cum ar fi fricile, vinovăţia, tenisunea, blocajele, dificultăţile de comunicare, conflictele), toate pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu copilul. 
Doar această prevenţie şi reparaţie asigură un nivel înalt al sănătăţii şi stării noastre de bine. Iar nimic nu este mai stimulativ pentru sănătatea şi fericirea copiilor noştri decât un părinte sănătos şi fericit
a declarat Diana Vasile, preşedinta Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei.

Organizatorii spun că, prin conferinţa "Fii bine cu tine şi copilul tău va fi bine cu el!", I.S.T.T. îşi propune să ofere persoanelor interesate de educaţia copiilor (actuali sau viitori părinţi, bunici, educatori) ocazia de a descoperi cum să îşi crească calitatea relaţiei cu copiii şi cum îi pot ajuta pe aceştia să îşi dezvolte capacitatea de a face faţă încercărilor vieţii. 

Participanţii vor afla şi vor înţelege, de la psihologi experimentaţi în lucrul cu trauma:
- care sunt emoţiile şi sentimentele care colorează relaţia dintre părinţi şi copii, 
- despre importanţa implicării tatălui în creşterea copiilor, 
- despre miturile legate de protecţie şi
- diferenţa între grijă şi îngrijorare, 
- despre transformările ce apar în fiecare dintre noi atunci când devenim părinţi.


Despre programul conferinţei, organizatorii mi-au transmis să vă spun că întâlnirea va fi deschisă de Diana Vasile, preşedinta Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei, cu prelegerea – surpriză Când o căciuliţă face diferenţa şi va fi continuată de Andra Costin (Buzilă), care va aborda tema nuanţelor apărute în relaţia mamă-fiică atunci când fiica devine mamă - Ca tine am fost, ca mine vei fi. Alături de Monica Lespezeanu şi Fantomele din sertare vom afla cum să ne raportăm corect la fricile şi anxietăţile copiilor. Şi, pentru că Sunt tătic, îmi pasă, mă implic, Bogdan Cezar Ion va întregi întâlnirea celor prezenţi cu un subiect tot mai discutat în ultima vreme – implicarea taţilor în viaţa de familie.
În încheiere, Anamaria Drăguţă va sustine un atelier special, dedicat părinţilor ai căror copii s-au născut prematur: Naşterea prematură – o călătorie neaşteptată.

Conferinţa Fii Bine cu Tine are loc duminică, 7 decembrie, la sediul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (Şoseaua Panduri nr 90), începând cu ora 10.00. Prezentarea lectorilor, rezumatele prelegerilor şi programul conferinţei pot fi accesate aici.
Înscrierile se pot face la adresa conferinta@psihotrauma.ro. Pentru mai multe informaţii puteţi apela numărul de telefon 0735 226 936 (Psiholog Roxana Agafiţei).

Pot să mai adaug doar că am participat şi la o parte din prelegerile primei ediţii, la care am primit o brăţărică din cauciuc, pe care scrie "Fii bine cu tine". O fi placebo, dar de câte ori mă simt copleşită, încerc să mă opresc puţin din iureş, iau brăţara şi o pun la mână, apoi inspir adânc, îmi dau seama că de fapt sunt prea "demanding", cer prea multe de la mine şi de la cei din jur, îmi amintesc pentru ce trebuie să fiu recunoscătoare, şi încerc să ţin minte "să fiu bine cu mine". Pentru că nimeni nu e perfect. Trebuie să te cunoşti şi să te accepţi aşa cum eşti! Măcar până data viitoare.

No comments:

Post a Comment

Stop joc

După aproape 10 ani de Blogspot, mă opresc aici. Ne vedem pe ancailie.ro, dacă mai vreți să mă citiți, anyone. :)